NEDERLANDS E-Mail NEDERLANDS/ENGLISH ENGLISH ENGLISH EXTRA
Hoofdmenu Foto's Gastenboek/guestbook Headmenu Picture's Awards
Informatie Alanya Wie zijn wij?/Who are we? Information Alanya Links
Boekingen Turkije Verjaardagen/ Birthdays Reservation Turkey All Incl
  
 
Alanya Mei 2007 ..... Eind Mei waren er de folklorefeesten in Alanya. Toen we daar liepen kwamen we de burgemeester van Alanya tegen waarna ik een foto mocht maken van hem samen  met mijn vrouw Patricia en Silvan Gunes , het zusje van de eigenaar van hotel Bilkay. Silvan geeft volksdans les op de universiteit in Alanya.

OVER ALANYA

 • Alanya heeft 110.400 inwoners. Rond de stad wonen nog eens 138.445 mensen, hetgeen in totaal dus 248.845 inwoners oplevert.
 • Geografische ligging: de totale oppervlakte bedraagt 1.545 km2.
 • Klimaat: in de zomer is het droog en warm, in de winter zacht en regenachtig. Dit maakt Alanya een bijzonder aangenaam oord voor iedereen, zowel jong als oud. Alanya is een van de warmste plaatsen van Turkije.
 • De totale zoetwateroppervlakte bedraagt 147.000 hectare.
 • De totale kustlengte bedraagt 25,6 km (inclusief Oba, Kestel en Mahmutlar)
 • Het totale oppervlak aan bossen, graslanden en weidegebieden bedraagt 107.000 hectare
 • Rond Alanya ligt ruim 32.000 hectare akkerland.
 • Het aantal toeristen bedroeg in 1998 752.328.
 • Alanya heeft 691 hotels met 36.420 kamers en in totaal 88.024 bedden.
 • Op 21.000 hectare akkerland worden overwegend producten verbouwd als bananen, sinaasappels, citroenen, bloemen etc.
 • Van de 32 grote Turkse banken hebben 19 een of meerdere vestigingen in Alanya (KOC, Dis, AK, IS, Osmanli, Yapi Kredi, Emlak, Imar, Ziraat, Halk, Pamuk, Vakif, Taturk Ticaret, Garantie, Yasar, Eti, Es, Seker, Ege en Sümur Bank).
 • Er zijn 130 scholen met in totaal 26.000 scholieren. Hieronder bevinden zich 5 privéscholen en 1 Anatolische school. In buitenlandse talen wordt door particulieren cursussen gegeven.
 • Op dit moment zijn er 58 apotheken in en rond Alanya.
 • Er zijn 164 kleine supermarkten en 2 grote (Migros is onderdeel van een Zwitserse keten, Afra van een Turkse).
 • Er zijn ongeveer 380 juweliers, 230 lederwinkels en 760 snackbars en restaurants.
 • De stad heeft 2 plaatselijke televisiezenders (Kanal A en Alanya TV)
 • Er zijn 2 dagelijkse kranten voor Alanya (Nieuw Alanya, Ons Alanya)
 • Het aantal werknemers in Alanya bedraagt 19.870, het aantal ambtenaren 2.250.
 • Het aantal huizen groeit gestaag en bedraagt op dit moment 23.326.
 • In het land van Ataturk wordt veel gebouwd. Wees als u iets wilt kopen echter op uw hoede voor klantenlokkers, bedriegers en oplichters.
 • Alanya heeft 3 gerechtshoven: een rechtbank van gezworenen, een arrondissementsrechtbank en een kantongerecht.
 • In de stad wonen 4 notarissen en 20 rechters, alsmede 104 advocaten
 • Er zijn 922 taxi's, 585 minibusjes en 24.022 op naam gestelde auto's; het aantal verstrekte rijbewijzen bedraagt 18.842.
 • Er zijn 7 handelskamers: industrie en ambacht, architecten, bouw- en ingenieurswezen, werktuigbouwkundig ingenieurs, elektrotechnici, artsen en tandartsen.
 • De stad heeft 3 musea: de Rode Toren (archeologie en elektrografie), het huis van Atatürk en het stadsmuseum.
 • Alanya heeft 2 bibliotheken, 3 voetbalstadions (Damlatasch, Stadion en Zimbitlik), 1 beroepssportvereniging en 8 amateurverenigingen.
 • De voetbalvereniging Alanya speelt in de tweede divisie
 • Sinds 1,5 jaar zijn diverse buitenlandse bedrijven in Alanya vertegenwoordýgd, zoals Philips, McDonalds, VW en Migros.
 • Nieuw zijn ook de 42 internetcafé's

Alanya.....  een van de bekendste badplaatsen aan de Turkse Riviera. Sterker nog; Alanya heeft de langste toeristische ervaring van alle steden aan de zuidkust! Reeds in de Oudheid was dit het geval : in 37 v.C. schonk Marcus Antonius dit stadje en de provincie Cilicie   aan zijn geliefde Cleopatra. Dit bruisend stadje met een intensief nachtleven staat bekend om zijn mooie stranden, zijn burcht en zijn charmante ligging tussen de citrusplantages.
Alanya vlijt zich tegen een imposante rots aan die plots opduikt tussen twee stranden (het Cleopatrastrand en het Ooststrand). Op de rots troont de 13de-eeuwse burcht van de Seltjoeken, een van de prachtigste sites uit het gebied van de Middellandse Zee.

Tegenwoordig is Alanya een van de best bewaard gebleven steden uit de Seldsjoekische tijd.Na het uiteenvalllen van het Seldsjoekische rijk werd Alaiye halverwege de dertiende eeuw door Karamanogullari veroverd. De verovering door de Osmanen vond pas plaats ten tijde van Fatih sultan Mehmet. De naam Alanya heeft de stad te danken aan een toevallige gebeurtenis. In een telegram aan de grote leider Mustafa Kemal Ataturk werd het met talloze monumenten uit de Osmaanse tijd opgesierde Alaiye abusievelijk Alanya genoemd. De flexibele staatsman reageerde hierop laconiek: "Als dat er staat, dan moet deze sympathieke stad in het vervolg maar Alanya heten."

Het stadje telt nu ongeveer 35.000 inwoners. Het is een prachtige badplaats met vele restaurants, hotels en cafetjes langs de stranden. Hier kan men ook volop 'Turks' winkelen in de vele boetiekjes langs de kust-weg waar men terecht kan voor souvenirs, lederwaren, juwelen, handtassen en beschilderde kalebassen, het symbool van de streek.

Markt: Op de markten in Alanya worden niet alleen kleine dingen verkocht. Vaak is er de mogelijkheid om voor een leuk prijsje een goede slag te slaan. Lokale boeren verkopen groente en fruit. Meestal wor-den deze in de dorpen buiten Alanya verbouwd. De markten worden door veel verschillende mensen be-zocht. Zowel toeristen als de lokale bevolking komen naar de markt om inkopen te doen. Over de prijs van groente en fruit kan niet onderhandeld worden. Dit is ook niet nodig, aangezien de prijzen erg gun-stig zijn. De markten zijn geopend van zonsop- tot zonsondergang. De markt in Alanya is in het centrum op vrijdag!

 

Nachtleven : De nachten in Alanya zijn om te feesten en om tot in de vroege uren plezier te hebben. Het varieert van grote internationale discotheken tot kleine bars en tevens zijn er plekken waar de locale bevolking uithangt. Vanwege de afmetingen en de intensiteit, is er altijd wel iets voor iedereen. Het maakt niet uit waar je van houdt: rock, pop, disco, techno, salsa of Turkse muziek, er is altijd een plaats waar dit gedraaid wordt. Het nachtleven speelt zich grotendeels af in het havengebied met de grote discotheken op de eerste rij en de kleinere bars erachter.
In het hoogseizoen zijn zelfs zondag en maandag uitgaansavonden. Een goed avondje stappen bestaat voor de meeste toeristen uit een maaltijd in een van de vele restaurants en vanaf 23.00 u gaat men richting de bars. De discotheken zijn op hun best na middernacht tot aan sluitingstijd. In de haven moet de muziek om 03.00 uur stoppen, maar het is mogelijk om in de discotheken buiten het centrum verder te feesten. Er is een breed aanbod van drankjes in de bars. Geimporteerde dranken zijn aanzienlijk duurder dan lokale dranken. Uiteraard is smaak persoonsgebonden, maar over het algemeen smaken de goedkopere lokale drankjes net zo goed als de duurdere geimporteerde drankjes

 

Uitstapjes: De Dimcayi is een rivier vlakbij Alanya. Hier kun je heerlijk picknicken in een van de boomhutten van de vele restaurantjes, of een frisse duik in de rivier te nemen. Het is er in de hete maanden een plek voor verkoeling. Kies ook een lekkere verse forel uit de kwekerij.
Vlakbij de Dimrivier kunt u een prachtige grot bezichtigen met stalacmieten en stalactieten.
Bij veel excursies wordt ook bij deze rivier gestopt voor de lunch

De meeste boottochten varen om het schiereiland van Alanya, langs de oude scheepswerf, de pi-raten-, fosfor- en liefsdesgrot en vervolgens langs de kust richting het plaatsje Incekum. Heerlijk relaxen en zonnen aan boord en af en toe lekker zwemmen in de zee. Heeft u geluk ? Dan zult u beslist dolfijnen zien. 

De rivier de Dimcayi, slechts zes kilometer verwijderd van het centrum van Alanya, ontspringt in het Taurusgebergte en mondt na 60 km uit in de Middellandse Zee. Het rivierwater is niet alleen koel in de winter, maar garandeert ook een verfrissende duik op hete zomerdagen. Op de oevers en in het water bevinden zich diverse picknickplaatsen. Er wordt ook bediend in het water, waar stoelen en tafels zijn neergezet. Op zo'n 12,5 kilometer voor de monding is een uitstekend raftingsparcours uitgezet.

Alanya van A tot Z

Alanya & Turkije Links

De Bilkay Site

De Alanya Site

Alanya startpagina

Alanya Belgielink

Alanya beach

Alanya Excursies

Alanya Links

Alanya Ik Wil Het

Alanya Startbewijs

Alanya Info

Alanya Nieuwsblad

Dutchtalk

Plattegronden

De Islam

Turkse Riviera links

Praktische zaken

Wikipedia Alanya

Tapu Turkije

Hotels in Alanya Turkije so beautiful Alanya boogolinks

De Ramadan

Ataturk

Ataturk Startpagina

Turkse Gerechten   turks spreken

Leven in Turkije